Saunahetkeni: viestintä- ja markkinointitiimi esittäytyy

Sauna from Finlandin viestintä- ja markkinointitiimin muodostaa monet viestinnän ja markkinoinnin asiantuntijat. Julkaisemme kesän aikana juttusarjan, jossa he esittäytyvät ja kertovat omasta ikimuistoisesta saunahetkestään.
26.7.2017

Saunahetkeni: Aleksi Manninen, graafinen suunnittelija & web-tuottaja

Olen Sauna from Finlandin digipalveluiden graafinen suunnittelija Aleksi Manninen ja myös savolainen. Kun mieleenpainuvaa saunahetkeä muistelee, niin nostalgisoimaanhan sitä ajautuu. Oma mielikuva liittyy 80-luvun alkuun, jolloin kotitilalla tehtiin heinähommia ja siihen liittyi olennaisena osana myös saunominen.

Pikkujätkälle tilan töistä syntyi kesätyöpaikka automaattisesti, ja varsinkin heinätyöt olivat intensiivinen muutaman päivän puristus juuri silloin, kun keli oli kuumimmillaan ja heinät olivat kuivuneet. Alle kymmenvuotiaan työnkuva oli keikkua kuorman päällä polkemassa kuormaa ja päivän päätteeksi kerätä seipäistä tapit.

Kun päivän työt oli tehty, mentiin saunaan. Saunarakennuksemme on rakennettu vuonna 1953, isän ja enon yhteisprojektina. Voin vain kuvitella sitä ärräpäiden määrää, jonka tuo kaksikko on homman valmistumiseksi tarvinnut. Joka tapauksessa itse kaadetut hirret muodostavat jykevän ja oikein hyvin rungon toimivalle saunalle. Alunperin rakennus oli petrolinvihreä, mutta edellisessä maalauksessa väri vaihtui punaiseksi. Nykyisiin luksussaunoihin verrattuna varustelu on askeettinen, mutta juuri tarvittavat sisältävä: vain eteinen, pukeutumis/takkahuone ja sauna. Aurinkopaneelisähköt rakennukseen viriteltiin 90-luvun lopulla. Rahassa mittaamattoman arvokasta on sen sijaan viiden tähden järvinäkymä terassilta sekä uskomattomat löylyt.

Kaarsimme monesti pihaan tyhjennetyn heinäkärryn lavalla pomppien. Jo mäen päällä tunsi raikkaan leppoisan tuulahduksen järveltä päin. Hikisen ja pölyisen päivän jälkeen täytyi käydä ensin ”kylmiltään” pulahtamassa, jotta sai huuhdottua pois selkään liimautuneet heinänkorret, ja saada viilennystä jaloille, jos vaikka oli sattunut hyppäämään kuorman päältä nokkospuskaan.

Sitten ne löylyt! Kun päivän jälkeen pääsi lauteille istumaan, oli tunne ihmeellinen. Pappa oli lämmittänyt saunan yli sataseen ja miesporukka istui lauteilla viskomassa löylyä ja irvistelemässä, koska ensimmäisenä ei voinut lähteä. Ikkunasta näkyi järven kimmellys, kun aurinko alkoi laskeutua. Ihokin siinä saattoi vielä hieman kuoriutua ilman paitaa vietetyn ulkoilmapäivän jälkeen. Uimaan mentiin useasti, järven tyyntyessä illan mittaan. Saunan jälkeen vanhoilla miehillä oli oluet, ja minäkin sain joskus maistaa. Pahaahan se oli, ja palasin mielelläni oman Aurinkojaffani pariin.

Vielä nykyäänkin jokaisella saunomiskerralla ihmettelemme ääneen tämän saunan löylyn pehmeää puraisua ja hyvää ilmanvaihtoa (erityisesti rakentajan toimesta), jonka ansiosta voimme olla aina pitkään kovissa löylyissä. Monenlaisiin saunoihin on tuon jälkeen päässyt käymään, mutta tuohon jokaisen saunan tuntemusta aina vertaan.

Kun en ole saunomassa, suunnittelen, ylläpidän ja kehitän Sauna from Finlandin verkkopalveluja yhdessä muun tiimin ja oman koodaajaporukkani kanssa. Lisätietoja: www.aleksimanninen.com, am@aleksimanninen.com tai 050 567 6035.

20.7.2017

Saunaan vai kylpyyn – no ehdottomasti saunaan!

Meidän perheessä on saunovia ja kylpeviä. Itse kuulun ehdottomasti saunojiin. Nautin saunan hiljaisuudesta, löylyn kosteudesta ja siitä, kuinka voin tuntea kehoni puhdistuvan. Samaa tunnetta ei vain tule kylpyammeessa, vaikka kylpeminen muuten mukavaa onkin. Perheen kanssa saunominen on usein vauhdikasta, eikä aina niin kovin rauhallista: lapset touhuavat ja saunan ovi käy tiuhaan. Välillä vesi lentää muuallekin kuin kiukaalle. Usein myös beaglemme Alli on mukana nauttimassa löylyistä.

Minun saunahetkeni on täydellinen, kun saan saunoa rauhallisesti yksin tai hyvien ystävien seurassa, istua lempeissä löylyissä juttelemassa, käydä välillä vilvoittelemassa ulkona tai pulahtaa järveen ja jatkaa taas. Maisemasta nauttiminen ja kiireettömyys kuuluvat asiaan. Mökillä saunominen on parasta. Erityisen paljon nautin loppukesän ja alkusyksyn illoista, kun ilta jo hieman viilenee ja järven pintaan nousee usva.

Saunomiseeni kuuluu myös kauneudenhoito. Varsinkin mökin rantasaunalla on ihanaa hoitaa ihoa kuorinnalla ja naamioilla. Hoitavan ja luonnonmukaisen kuorinnan teen sekoittamalla kookosöljyä ja kahvinpuruja keskenään. Se tuoksuu ihanalle ja jättää ihon todella pehmeäksi. Saunan päälle lasi kylmää vettä ja kuohuviiniä kruunaa elämykseni. Täydellinen saunahetki on mielessäni niin kirkkaana, että voin milloin tahansa sulkea silmäni ja kuvitella sen yksityiskohtia myöten.

Yrityksemme Jooli markkinointi & viestintä Oy on Sauna from Finlandin pitkäaikainen viestintäkumppani. Vuosien mittaan saunateema on tullut todella lähelle sydäntä ja olen oppinut arvostamaan suomalaista saunaa entistäkin enemmän. Sparraamme Sauna from Finlandia viestinnän suunnittelussa ja tuotamme sisältöjä eri tarpeisiin. On hienoa päästä seuraamaan verkoston kehittymistä ja suomalaisen saunan maailmanlaajuista läpimurtoa aitiopaikalta!

13.7.2017

Minun saunatunnelmani

Olen Satu Freyberg ja vastaan Sauna from Finlandissa kansainvälisestä markkinoinnista ja kansainvälisestä yhteistyöstä.

Sauna on tärkeä osa elämääni. Vietämme kesälomamme ja puolen vuoden viikonloput veneellä, se on meidän perheen juttu. Sauna on olennainen osa veneilyä, olipa sitten päivä ollut lokakuisen viileä ja sateinen tai kesäisen helteinen. Omaa saunaa veneessämme ei ole, joten useimmiten saamme nauttia erilaisten vierasvenesatamien tarjoamista saunamahdollisuuksista. Näitä on hyvin monenlaisia vaihdellen saaressa sijaitsevasta itselämmitettävästä puusaunasta vilkkaiden venesatamien vierassaunoihin kylpylöineen. Välillä saunasta nautitaan monta tuntia alkaen saunan lämmittämisestä ja veden kantamisesta yhdessä, sen jälkeen käymme monta kertaa vuoroin saunassa ja vuoroin uimassa, lopuksi paistetaan kiuasmakkarat ja istuudumme veneelle nauttimaan saunan jälkeisestä raukeasta tunnelmasta. Toisinaan taas perheen naispuoliset menevät vierasvenesataman naisten saunaan ja miehet miesten saunaan. Siellä on parasta kuulla toisten veneilijöiden kuulumisia, usein vaihdetaan myös kokemuksia kiinnostavista veneilykohteista saunoineen. Vuosien saatossa olemme nähneet monenlaisia saunoja, suuria ja pieniä, vanhoja, uusia. Luonnon helmassa olevat saunat ovat omia suosikkejani ja mahdollisuus pulahtaa saunasta veteen, oli se sitten huhtikuun lopun viileää  tai heinäkuun helteen lämmintä vettä, kruunaa nautinnot.

Olennaisen tunnelman saunaan tekevät ihmiset, joiden kanssa saunotaan. On ihanaa välillä saunoa oman perheen kanssa ja välillä taas saunoa ja vaihtaa saunassa kuulumisia muiden veneilijöiden kanssa. Saunakokemukseen kuuluvat olennaisena osana myös pellavaiset laudeliinat ja hoitotuotteet, joita tarjoamme usein myös muille saunassa kävijöille tutustuttavaksi. Usein venesatamissa pääsee myös tapaamaan ulkomaalaisia, jotka ovat elämänsä ensimmäistä kertaa saunassa ja ihastuksissaan Suomen kauniista luonnosta. Meidän perheelle ei ole parempaa asiaa kuin sauna merimatkan jälkeen, olipa se sitten vaikka lyhyt matka naapurisaareen.

Satu Freyberg
Managing Director, Induco Oy
Mobile: +358 400 966 112
E-mail: satu.freyberg@induco.fi
Web: www.induco.fi

6.7.2017

Saunahetkeni: Heidi Ruotanen, Media ja kuvapyynnöt, jäsenten ja viestinnän materiaalit

Parhaimmat muistoni saunomisesta liittyvät mökkisaunaan. Luonnon rauha, lämpimät kesäiset illat ja yhdessä rentoutuminen ovat kruunanneet monen viikonlopun. Mökkisaunominen on omalla kohdallani useimmiten sosiaalinen tapahtuma sukulaisten tai kavereiden kesken. Silti jokaiselle löytyy tilaa ja aikaa istuskella myös itsekseen laiturilla tai saunan terassilla ja vain nauttia ympäröivästä kauneudesta. Usein seuranani on kuitenkin koirani Saaga. Saunarakennus sijaitsee iltapäivä- ja ilta-auringon suuntaan järven rannalla, joten monet järisyttävän kauniit auringonlaskut on siellä todistettu.

Ihmisten elämä on kovin hektistä nykyään, joten pidän suosiolla puhelimen poissa tällaisista hetkistä. Se on hyvä tapa katkaista kiire. Kun luuri on hetkeksi poissa piippaamasta taskun pohjalta, voi hetkeksi keskittyä saunan lämmitykseen, veden kantamiseen, kiukaan lämmitykseen. Silmät avautuvat ympäristön tapahtumille ja luonnosta voi bongata vaikka kaakkurin pesueineen järvellä tai kuulla käen kukkuvan lemmenlurituksiaan. Olemmepa jopa nähneet ilveksen iltapuuhissaan pihan laitamilla.

Saunominen on minulle hyvinvoinnin kulttuuria ja olen ylpeä suomalaisesta saunomisperinteestä. Allekirjoitan siihen liittyvät arvot mm. moniaistisuudesta, turvallisuudesta ja tasa-arvoisuudesta. Siksi saunalla varmasti onkin niin tervehdyttävä vaikutus!

Rooliini Sauna from Finlandin viestinnässä kuuluu mm. uutiskirjeen toteuttaminen, nettisivujen pitäminen ajan tasalla ja graafinen suunnittelu. Vastaan myös median kuvapyyntöihin ja toimitan muutakin materiaalia (esim. ohjeet, oppaat ja valokuvat).

Päätän oman esittelyni näin Eino Leinon päivänä runoon:

”Minä avaan syömeni selälleen
ja annan päivän paistaa,
minä tahdon kylpeä joka veen
ja joka marjan maistaa.”

29.6.2017

Saunahetkeni: Hanna Kiilamaa, markkinointikoordinaattori

On torstai-iltapäivä ja työviikko on jo kääntynyt voiton puolelle. Puhelimeni soi. Linjan toisessa päässä on isosiskoni: ”Mennäänkö perjantaina äitille saunomaan?”

Tämä on tuttu tilanne jo vuosien ajoilta. Käymme edelleen usein kahden siskoni kanssa äidillämme saunomassa. Tapa on ehkä jäänyt saunattomilta opiskelija-ajoiltamme, vaikka nykyään kaikilla on omatkin saunat. Jostain syystä kuitenkin vanhassa kotisaunassa ne löylyt tuntuvat aina vähän paremmilta. Minulle saunominen on usein ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma. Löylyissä vierähtää helposti useampi tunti kun istutaan välillä jäähyllä ja taas saunassa. Saunan lauteilla käydään läpi kaikki kuulumiset, niin huolet ja murheet kuin ilotkin. Muistan kun olin pieni ja äitini sanoi, että saunassa pitää olla hiljaa kuin kirkossa. No, se on kyllä vuosien saatossa meiltä unohtunut. Saunassa voidaan nauraa tai itkeä ja mitä saunassa puhutaan, se jää sinne. Saunomisen jälkeen tehdään vielä yhdessä ruokaa ja nautitaan lasi viiniä – lopuksi olo on puhdistunut fyysisesti ja henkisesti, valmiina aloittamaan maanantai uusin voimin.

Saunaan liittyy paljon uskomuksia, tarinoita ja sananlaskuja, mutta itseäni puhuttelee erityisesti vanha sanonta, jonka voin täysin allekirjoittaa:

”Kun soivat kiukaan mustat urut,
unohtuvat arjen surut”

Roolini Sauna from Finlandin viestintä- ja markkinointitiimissä on markkinointikoordinaattori. Olen mielelläni monessa mukana, vaikka päävastuullani ovat tulevat tapahtumamme World Sauna Forum ja Hygge 2017 –Lifestyletapahtuma.

Asun Laukaassa maaseudun rauhassa mieheni ja kahden koiramme kanssa ja vapaa-aikaani vietän usein luonnossa liikkuen ja koirien kanssa puuhastellen.

22.6.2017

Saunahetkeni: Pekka Krook, Sauna from Finlandin hallituksen puheenjohtaja, asiantuntija

Toiminnanjohtajamme Carita Harju heitti idean meille Sauna from Finland ry:n viestintä- ja markkinointiryhmän jäsenille. Ajatuksena on, että kesän aikana kukin meistä kirjoittaa ”minun saunani” tai ”saunahetkeni” otsikon alla. Samalla kukin tiimin jäsen esittelee itsensä ja mitä tekee tiimissä.

Mittumaarin aikaan ajatukset menevät lapsuuteni aikaiselle kesämökillemme, jossa rantasaunan ovenpielet oli suven pääjuhlan kunniaksi somistettu koivuilla. Vihtoja oli tehty useampia ja tuttu laulu raikui Hämeessä, Luopioisissa Kukkianjärven Jänislahden pohjukassa. ”Lapsoset ketterät kotihaasta koivuista oksat taittaa”. Aurinko tietysti paistoi, vesi oli lämmintä ja juhannustunnelma ylimmillään. Erityisesti saunan lämmittämisestä on minulle geeneihin jäänyt jokin syvä jälki saunan pyhyydestä ja saunomiseen liittyvistä rituaaleista. Jäsenyrityksemme Hyvinvointi Kaarnikan Anu Rosenberg kirjoitti Facebook-kirjoituksessaan, että ”kaikki tietävät koivuvihdan, mutta tiesitkö että myös pihlajasta saa helposti muhkean vastan? Perimätiedon mukaan pihlaja hoitaa rasvaista ihoa ja uskomus kertoo, että pihlaja nostattaa lempeä”. Murrosiän olen juuri ohittanut, joten rasvainen iho ei ole pääongelmani. Elän nykyään sinkkuna, joten kiinnostuin pihlajan lempeä nostattavasta vaikutuksesta. Minulle selvisi Anun toimiessa etsivänä, että pihlajaa onkin käytetty hedelmällisyystaioissa niin karjan kuin ihmisten hyödyksi. Näin varttuneena aikuisena ja vaarina taidan sittenkin turvautua kesän saunomisissani perinteiseen koivuvihtaan ;). ”Lämpöinen löyly on kotisaunan, toisin on vierahassa”.

Roolini viestintä- ja markkinointitiimissä on laatuluokan yleispaikan höylä ja myös sparraaja. Katson myös asioita hallituksen puheenjohtajan roolini kautta tukeutuen hyväksyttyyn toimintasuunnitelmaan. Lisäksi sometan innokkaasti myös Sauna from Finland jäsenet Facebook-ryhmään. Carita halusi myös, että esittelemme itsemme. My name is Krook, Pekka Krook. Tämän vuoden mielimottoni on itseni kehittämä. ”Jos asiasi ovat kunnossa, niin älä sotke niitä”.

Save

Save

Save

Save

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone